Σάββατο, 18 Σεπ 2021
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 09:52

Η επιδημία του κορονοϊού «μόλυνε» τη διεθνή Ναυτιλία

Γράφτηκε από ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από Liberal.Gr

Ποιος θα το φανταζόταν ότι ο συμπαθέστατος στην όψη φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, που είναι πιθανότατα ο ξενιστής του νέου κορονοϊού, θα προκαλούσε μια τόσο μεγάλη παγκόσμια αναστάτωση; Με δεδομένο ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου εκτελείται μέσω της θαλάσσιας οδού και ότι τα επτά από τα δέκα μεγαλύτερα λιμάνια που διακινούν εμπορευματοκιβώτια (containers) ανά τον κόσμο, βρίσκονται στην Κίνα, είναι απολύτως κατανοητό το συμπέρασμα, ότι η ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

 Ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος μέσω της χρήσης αριθμών, θα αναφέρουμε ότι ναύλοι στα VLCC που ήταν τον Οκτώβριο στα $300.000 και πάνω από $100.000 πριν ένα μήνα, βρίσκονται πλέον κάτω από τα $20.000 την ημέρα. Στα Capesize, ο ημερήσιος ναύλος υποχώρησε από τα $4.000 στα $400. O δε δείκτης Baltic Dry από τα επίπεδα των 2.518 μονάδων του Σεπτεμβρίου και των 976 μονάδων του Ιανουαρίου, βρίσκεται σήμερα στις 425 μονάδες.

Οι λόγοι για την αναστάτωση στον χώρο της ναυτιλίας και για την ραγδαία υποχώρηση των ναύλων είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο από το Liberal.Gr εδώ