Παρασκευή, 3 Ιουλ 2020

5G: Με τον αραμπά…

Γράφτηκε από Λεωνίδας Ιωάννου
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, 11:02

Όταν σε παγκόσμιο επίπεδο η συζήτηση για τα δίκτυα 5G και τις ψηφιακές δεξιότητες που μπορεί να αναπτυχθούν είναι σε εξέλιξη δύο ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μάλλον προσγειώνουν εκείνους που ονειρεύονται την πάταξη της γραφειοκρατίας, των ψηφιακών ταχυτήτων για τις εφαρμογές στην εφοδιαστική κ.λ.π..

Αντιγράφουμε λοιπόν: Όπως αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία, η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα στοιχεία: «Αναφορικά με τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ως ένδειξη της ποιότητας των ψηφιακών υποδομών, η Ελλάδα κατέλαβε την προτελευταία θέση στην κατάταξη. Σύμφωνα, ωστόσο, με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώθηκε σημαντική πρόοδος τη διετία 2017-2018». Και η δεύτερη είδηση: «Ερευνητές του WebsiteToolTester μελέτησαν τα δεδομένα που υπέβαλαν οι χρήστες του διαδικτύου μέσω διαδικτυακών δοκιμών ταχύτητας και δημιούργησαν μια παγκόσμια κατάταξη. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται στην 56η θέση, με τη μέση πραγματική ταχύτητα «κατεβάσματος» αρχείων να εμφανίζεται να είναι 13,41 Mbps».

Δυστυχώς οι δύο αυτές ειδήσεις το μόνο που αναδεικνύουν είναι ότι η Ελλάδα λόγω των «απαρχαιωμένων» συστημάτων κινδυνεύει να χάσει εκ νέου το «τραίνο» της ανάπτυξης . Το ψηφιακό τραίνο… Και χάνοντας αυτό το συγκεκριμένο μοιραία θα χαθεί και ένας βαθμός ανταγωνιστικότητας για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου που πλέον εξαρτάται από την γρήγορη ανταπόκριση των ψηφιακών συσκευών που διαθέτει.  Το αστείο είναι ότι όλοι «υπόσχονται» ταχύτητες μεγάλες αλλά το ότι υπόσχονται δεν σημαίνει ότι και τις παρέχουν αφού τα μηχανάκια που μετρούν αυτές τις ταχύτητες αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Μια αλήθεια που κατέγραψαν οι ερευνητές του WebsiteToolTester στους οποίους σίγουρα δεν μπορεί ουδείς να αποδώσει δόλο αφού και τα στοιχεία τους μπορεί να ελεγχθούν. Καταληκτικά για να προλάβουμε το τραίνο, το ψηφιακό τραίνο της ανάπτυξης κάποιοι πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη… και να αναβαθμίσουν υποδομές και δίκτυα. Γιατί με τα χαλκο-καλώδια της δεκαετίας του 1960 και του1970, δηλαδή του περασμένου αιώνα ταχύτητες αραμπά πιάνουν. Τι όχι;