Παρασκευή, 3 Ιουλ 2020

Σε αναζήτηση εξειδικευμένων στελεχών για τα logistics…

Γράφτηκε από Λεωνίδας Ιωάννου
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020, 09:03

Αναζητούν επιχειρήσεις εξειδικευμένα στελέχη του τομέα των logistics και δεν… τα βρίσκουν.  Ο προβληματισμός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές  κατεγράφη από «καραμπόλα» σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής και με αφορμή αναφορές στην τεχνική εκπαίδευση, τις ελλείψεις της αλλά και τα «κενά της» σε τομείς αναδυόμενους στην ελληνική πραγματικότητα.

Με το Θριάσιο να εξελίσσεται προσεχώς σε κόμβο των logistics η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν στελέχη καταρτισμένα εμφάνισε την «τρύπα» στο θέμα της εκπαίδευσης… Αλλά αυτό δεν ήταν η είδηση…  Η είδηση έρχεται από τον ΟΑΕΔ ο οποίος προχώρησε σε διεύρυνση, ενίσχυση και απλούστευση του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας». Αλλά ούτε η διεύρυνση είναι η είδηση αλλά το γεγονός πως το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018 και μόλις 947 θέσεις έχουν καλυφθεί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική του ανακοίνωση ο Οργανισμός, για να γίνει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό το πρόγραμμα και να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις οι υπόλοιπες 5.000 και πλέον προσφερόμενες θέσεις προς όφελος των ανέργων, έγιναν οι εξής αλλαγές:

-Διευρύνθηκαν από 4 σε 9 οι κλάδοι έξυπνης εξειδίκευσης. Προστέθηκαν επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα σε 1) Ενέργεια, 2) Βιοεπιστήμες και Υγεία – Φάρμακα, 3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή, 4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες και 5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, πέραν όσων δραστηριοποιούνται σε 6) Μεταποίηση – Βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) Υλικά – Κατασκευές  και 9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).

Κρατήστε το γεγονός ότι το πρόγραμμα «τρέχει» από το 2018 και έχουν καλυφθεί μόνο… 947 θέσεις και υπάρχουν και 5000 ανοικτές ακόμη…  Που απευθύνεται το πρόγραμμα; Σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και πού είναι αυτοί τώρα;  Η απάντηση γνωστή…  για την φυγή των εγκεφάλων κλπ, κλπ, κλπ…