Κυριακή, 18 Απρ 2021

60 ώρες κράτηση... και άλλες ιστορίες εμπορικής τρέλας!

Γράφτηκε από Γράφει η Μαρία Α. Χατζηαντωνίου
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019, 09:12

60 ώρες κράτηση και στην έξοδο με τον κηδεμόνα σας!... Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αναφορικά με την διακίνηση εμπορευμάτων από την νομοθετημένη ελεύθερη ζώνη εμπορίου, στη χώρα μας, από την ώρα εισαγωγής των εμπορευμάτων στην πιστοποιημένη εγκατάσταση, έως ότου πάρουν το οκ να διακινηθούν ξανά προς εξαγωγή.

 Η φιλοσοφία της "αδράνειας", έχει απόλυτη λογική για να διευκολύνεται η διαμετακόμιση, αλλά το όριο που έχει θεσπιστεί στην ελληνική νομοθεσία και ειδικά στις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου -που υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους που νομοθετήθηκαν, ήταν η γρήγορη διακίνηση των προϊόντων, άνευ άμεσης δασμολόγησης κ.λπ.- και το οποίο ορίζει τις 60 ώρες αδράνειας για τα εμπορεύματα που εισάγονται στην ελεύθερη ζώνη έως ότου επανα-προωθηθούν προς εξαγωγή... παρακωλύει παρά διευκολύνει τον αρχικό σκοπό ύπαρξής τους.

Και επειδή πολλά έχουν ακουστεί τελευταίως, από θεσμικά χείλη για "διεύρυνση του θεσμού των Ελευθέρων Ζωνών" σε κάθε ελληνικό λιμάνι που έχει εμπορευματικό χαρακτήρα, καλό θα ήταν προτού "φυτρώσουν" παντού Ελεύθερες Ζώνες κατά δήλωση -καλοδεχούμενες, για να ενισχυθεί το εμπόριο- να φροντίσουμε να είναι αυτές πραγματικά "Ελεύθερες" από δεσμεύσεις που διαχειριστικά δυσκολεύουν το εμπόριο.